ניתן להסתכל על מערכות היחסים בחיינו כעל מרחב צמיחה. מערכות אלו מחזיקות בתוכן את הצרכים העמוקים ביותר שלנו.
להיות אהוב, להיות בטוח, להיות נראה, להיות מוערך, להתבטא, להשמע וכו… הן מחזיקות בתוכן גם את המימוש של הצרכים הללו וגם את הכאב בחוסר שלהם. בהתבוננות על מה שמפריע ולא עובד במערכות היחסים ניתן ללמוד רבות על הצרכים הלא מסופקים שלנו. ואז נפתחת האפשרות לתקן. לבפנים ולבחוץ.
השורש הוא במערכות היחסים הראשונות, עם הורינו. משם נתפתח להיות מי שאנחנו במערכות יחסים בכלל.
בהנחה שלא קיבלנו מענה מלא לכל הצרכים שלנו כילדים. פיתחנו מנגנונים. בהתחלה מנגנונים כאלו שנלחמים על אותם הצרכים (למשל, מוחצנות, דרמטיות, כעס וכו’… ). ולאחר מכן מנגנונים כאלו שמחפים על העדר המענה לצורך (צימצום, רפיון, ויתור וכו…). בהמשך, במערכות היחסים הבאות בחיינו לרוב נשחזר את אותם המנגנונים. נמשוך לחיינו את אותם האנשים שיצדיקו את המנגנונים שבנינו בילדותינו.
מערכות יחסים כמרחב צמיחה
הכוונה העמוקה שמניעה אותנו לשיחזור אותם המנגנונים, היא לחולל ריפוי, תיקון. ליצור בעצמנו מענה לאותו הילד שלא קיבל מענה לצרכיו. העניין הוא שאם לא מביאים לשם מודעות ועבודה פנימית. השיחזור עלול להשאר בגדר פגיעה. כזו שחוזרת על עצמה שוב ושוב. שמעמיקה ומעוררת סבל.
אך לעומת זאת אם מביאים מודעות ועבודה פנימית, נפתחות אפשרויות חדשות. אפשרות שנפתחת היא לקחת אחריות על החלקים הפנימיים שבנו אשר מופעלים. אפשרות נוספת היא להעניק לעצמנו את המענה המדוייק לצרכים. וגם נפתחת האפשרות להפרד מהמנגנונים הישנים ולברוא מציאות אחרת, לברוא את עצמנו מחדש.
לא תמיד קל לעשות את הסוויצ’ ללקיחת אחריות אמיתית. הכמיהה העמוקה שהסביבה תשתנה ותתאים יותר אלינו לא משחררת בכזו קלות. אך באופן חד משמעי ניתן לומר שככל שמתקדמים בעבודה זו כך הסבל הפנימי פוחת.
שאלון זה נועד לעורר ולעודד התבוננות על מערכות היחסים השונות. לפתח מבט כנה ואמיץ על החומרים הנמצאים שם בתוכן. על השיחות הלא מדוברות. על המנגנונים שמפעילים אתכם בתוך מערכות היחסים. השאלון מאפשר את התבוננות ראשונית שבהתחלתו של תהליך מודעות עצמית.
ניתן לענות על שאלון זה כמה פעמים שרוצים, על מערכת יחסים בנפרד. ניתן למלא אותו גם על מערכת יחסיים עם אדם שאינו בחיים.
34 Comments