טיפול באומנויות הוא ענף בפסיכותרפיה, בבסיסו הענף בא להציע אלטרנטיבה לשיחה עליה מבוססת הפסיכותרפיה הקלאסית. הכלים היצירתיים פותחים דרכים עוקפות אל עולמו הפנימי של המטופל.
כבר אלפי שנים שאנשים משתמשים באומנות ככלי לביטוי עצמי, לתקשורת ולריפוי. אך רק בשנות ה40, הנושא נחקר לעומק ופותחו תוכניות טיפול רשמיות.
הנחות יסוד בטיפול באומנויות
פעולת היצירה עצמה, ההזדמנויות החושיות והתחושתיות שמתקיימות בה, התפיסה הסימלית, הן לכשעצמן בעלות תכונות מרפאות. בשנת 2016 פורסם מחקר ב Journal of the American Art Therapy Association. המחקר מוכיח שאפילו פחות משעת יצירה, משפיעה לטובה על הבריאות הנפשית ומפחיתה את הלחץ.
תהליך היצירה מאפשר חקירה של תהליכי התנהלות פנימיים, העלאת רגשות, זיכרונות, תחושות. הוא עושה זאת על ידי ביטוי חזותי וסימלי. לפיכך הוא למעשה נותן קול לחוויה פנימית ובכך מתאפשרת מודעות ופיתוח מיומנויות התמודדות חדשות. טרנספורמציה.
במרחב של טיפול באומניות מתקיימת מערכת יחסים פסיכותרפויטית שמקיימת בתוכה את כל הפוטנציאל הגלום ביחסי הגומלין בין מטפל למטופל.
היצירה המוגמרת היא כלי להתייחסות לעולמו הפנימי של המטופל. ההערכה של היצירה עוזרת לאנשים לפתח מודעות עצמית. לחקור את רגשותיהם, להתמודד עם לחץ ולהגביר את ההערכה העצמית.
למי מתאים הטיפול?
הטיפול באומנויות יכול להתאים לאנשים בכל הגילים אשר מתמודדים עם אתגרים בריאותיים, נפשיים ורגשיים. הוא נחשב משפר קוגניציה, מטפח חוסן רגשי. וגם משפר תפקודים תחושתיים מוטוריים. בנוסף יכול לסייע בשיפור מיומנויות חברתיות ובהתמודדות עם קונפליקטים.
כמו כן טיפול באומנויות יכול להתאים לאנשים המבקשים לעצמם צמיחה רגשית, יצירתית ורוחנית. הטיפול מטפח מודעות והערכה עצמית.
אין צורך להיות מוכשר או יצירתי בשביל לגשת לטיפול באומנויות. אך כן חשוב לוודא כי יש בך את הפתיחות לעבוד דרך שער אומנותי כלשהו.
סוגים של טיפול באומנות
טיפול במוסיקה
העבודה עם המוסיקה מאפשר באמצעות התנסות מוסיקלית, יצירה, נגינה והאזנה, לבטא חלקים נפשיים באופן בלתי מילולי. פעולה הנגינה עצמה ידועה כפעולה משחררת רגשית. משפרת מצב רוח, מעלה את אנרגיית החיים, מפיגה כאב.
טיפול באומנות חזותית
בבסיס הטיפול באומנות חזותית נמצאת האומנות פלסטית, ציור, פיסול, ועוד…
מרחב זה מאפשר חשיפה לחומרים רבים שמעוררים את התחושתיות ומכאן גם מציפים את המידע אשר אגור בגוף ובתת המודע. תהליך היצירה טומן בתוכו ביטוי רגשי, הרגעה של מערכת העצבים והתמודדות עם תהליך יצירה.
טיפול בדרמה ופסיכדרמה
בטיפול זה, יוצרים בהתחלה אווירת משחק קלילה שמקלה על העלאת תכנים אישיים. לאחר מכן מעלים תכנים רגשיים באופן תאטרלי. תהליך זה עוזר בעיבוד התוכן הרגשי, בהרחבת זווית הראייה על הסיטואציה. בבחינה ובתרגול של התמודדוית חלופיות לאלו שהמטופל משתמש בהן בחייו.
טיפול בביליותרפיה
הביבליותרפיה הייתה קיימת כבר משנות ה20, אך רק בשלב מאוחר יותר נהייתה כלי עבור מטפלים מקצועיים. הביבליותרפיה היא שיטת טיפול המתמקדת במערכת היחסים בין הקורא או הכותב לבין הטקסט.
אין בביליותרפיה דגש על יכולת הביטוי. אלא על התהליכים הפנימיים שעובר האדם הקורא או הכותב אל מול הטקסט. הביבליותרפיה מסייעת בהפחתת רגשות שלילים, הגברת המודעות העצמית, פיתוח בגרות רגשית גבוהה יותר, יכולת הערכה עצמית ושיפור יחסים בין אישיים.
טיפול בתנועה
טיפול בתנועה במקור הגיע מעולם המחול. אך כיום האגף התרחב ויכול לכלול בתוכו כל עבודת גוף שמכוונת למטרת טיפול. למשל עבודה עם אביזרים, הנחות היסוד של הטיפול בתנועה הן שתנועה היא כלי ביטוי, כלי תקשורתי, בין אם במודע או שלא במודע. התנועה עצמה, מרגיעה, מבטאת ומעבדת רגשות ומשפרת את היכולת שלנו לפתור בעיות. הגברת המודעות כלפי הגוף מפתחת ומרחיבה את המודעות כלפי העצמי.
נמצא קשר הדדי בין תנועת האדם במרחב לבין דימוי הגוף שלו. בטיפול בתנועה על ידי עבודה על דימוי הגוף מתחולל שיפור בדימוי העצמי הכולל של האדם וביכלותו לנוע במרחב החיים.
2 Comments